Swedish Dads

Op de foto met Johan Bävman, fotograaf en vader

Op 7 maart 2019 was ik uitgenodigd door de Zweedse ambassade, met dank aan VDRS, om de opening bij te wonen van de fototentoonstelling Swedish Dads.

Zweedse fotograaf Johan Bävman portretteerde Zweedse vaders die minstens een half jaar gebruik maakten van de ouderschapsverlofregeling. De vaders werden niet gefotografeerd in ‘sterrenstatusmodus’ maar gewoon midden in het dagelijks werk: bij de was, het eten, sporten, spelen, etc.

Bij elke foto een klein interview. Zowel de foto’s als de interviews raakten mij vanwege herkenbaarheid of juist iets wat ik zelf niet had meegemaakt.

De tentoonstelling was al in 65 landen te zien waaronder Peru, Pakistan, Australië en veel meer landen. Overal waar de foto’s te zien zijn brengt het een discussie op gang. Dan weer over gelijke verdeling tussen man en vrouw, dan weer over betrokkenheid van vaders, wetgeving, emancipatie, etc.

Ik was vereerd dat fotograaf Johan mijn exemplaar vna het bijbehorende boek signeerde en mij een rolmodel noemde voor vaders over de wereld. Dat gebeurt je niet vaak!

Zie voor meer info dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=WlfNT5EHb_Q