Training counseling prenatale screening

In 2017 en 2018 heb ik gedurende regelmatig door het land gereden om op heel veel plekken de scholing Counseling Prenatale Screening vorm te geven. Ik doe dit namens de Hoge School Zuyd en heb voor deze landelijke verplichte training ook één van de vijf casus ontwikkeld die gebruikt is in de training.

Elke zorgverlener die cliënten prenataal counselt is verplicht minstens eens in de 2 jaar een dergelijke scholing te volgen. De groepen waren 10 personen groot en werd gegeven met een trainingsactrice die de rol van zwangere neerzette.

Tijdens de training lag de nadruk op het écht helpen van de cliënt, in tegenstelling tot het puur overdragen van informatie. Veel deelnemers ervaren dit als lastig want er wordt een beroep gedaan op de professional als counselor in de breedste zin van het woord. Daarom gingen we stap voor stap met elke deelnemer op zoek waar een verbetering te halen valt.

Het was ontzettend leuk om weer vanuit een andere invalshoek op zoveel plaatsen te komen. En verloskundige professionals te ontmoeten die gedreven met hun vak bezig zijn.

Het grootste compliment was om keer op keer te horen dat ondanks de aanvankelijke weerstand tegen een verplichte training, en de angst voor werken met een trainingsactrice, de training als leuk en heel veilig werd ervaren en beoordeeld.

Scholingen vonden plaats in: Nijmegen (7x), Den Haag-Nootdorp, Leiden, Geldrop (Asten), Westelijke Mijnstreek, Vriezenveen (3x), Lent (2x), Ede, Roermond (2x), Alphen aan de Rijn, Tilburg en Eindhoven.

 

Meer informatie over de scholing is hier te vinden.