Zwijgen is zilver, spreken is goud

Zwijgen is zilver, spreken is goud – of: De kracht van de speak up

Meer dan 70 Verloskundigen leerden* op deze avond hoe belangrijk een speak up is en hoe het kan helpen om als verloskundige in verbinding te blijven met je omgeving én jezelf. Dit verkleint de kans op medische fouten, zorgt voor meer plezier in je werk en zorgt ervoor dat je krachtiger staat in het snel veranderend speelveld van de Nederlandse geboortezorg.

De inhoud van deze avond had de basis van alle CRM-tools (Crew Resource Managment), de speak up, als centraal middelpunt. Vanuit CRM-principes en mét de kracht van kwetsbaarheid als basis stapten de deelnemers uit hun comfort zone en oefende ze interactief op een veilige manier in het tonen en inzetten van kwetsbaarheid.

Uit de uitnodiging:

  • De VIL, de cliëntwens én de relatie met de tweedelijn…
  • Hoe ga je om met je eigen standpunt, wanneer dit afwijkend is
  • ‘Ja’ zeggen als je eigenlijk een ‘nee’ voelt
  • Een audit waarin jouw verloskundig handelen besproken wordt

Als verloskundige kom je situaties tegen die je uitdagen om je uit te spreken (speak up).

Belangrijk maar soms ook eng.

Het niet uitspreken van je standpunt, intuïtie of gevoel is één van de menselijke oorzaken die voor ca. 70% ten grondslag liggen aan medische fouten, ook in de verloskunde. Het kan er tevens voor zorgen dat je je niet meer gehoord of gezien voelt. Of niet meer in verbinding bent met je cliënt, maat, collega of jezelf.

Een speak up vraagt dat je uit je comfort zone treedt. Maar hoe doe je dat? En hoe blijft dat veilig?

Een aantal deelneemsters beoordeelden de nascholing met een 10!!!! Enkele reacties:

“Verrassend, het raakt mij.”

“Hier wordt nog lang over nagepraat.”

“Bijzonder om te ervaren dat we zoveel op elkaar lijken. Daardoor is het veel minder eng om je uit te spreken.”

*geaccrediteerde interactieve nascholing voor verloskundigen en kraamverzorgenden, 2uur, 2 punten