iSBAR, Closed Loop, Speak Up

In maart heb ik weer 4 keer training mogen geven in Hoorn, voor het VSV aldaar. De training was ontwikkeld door Medsim en Connection Company en richtte zich op het (verder toepassen van) de iSBAR, de Closed Loop en de Speak Up. Deze training gaf ik namens Medsim.

Dit genoemde items die getraind worden communicatietools uit het CRM-pakket (Crew Resource Managment). Deze tools beogen teamprestaties te verbeteren en worden ingezet in juist wisselende teamsamenstellingen.

Zoals gebruikelijk werden de tools getraind door het doen van simualties op de Victoria-pop. Voor veel deelnemers is dit in het begin erg spannend. Ze hebben het gevoel het niet fout te mogen doen. Gelukkig is die spanning snel verdwenen en werden het 4 ontzettend leuke dagen, met gemotiveerde eerste en tweede lijns verloskundigen,O&G- en basisverpleegkundigen en gynaecologen.

De motivatie kwam in mijn beleving vooral omdat iedereen zelf ervoer wat een simpele ’truuk’ (een tool) als herhaling van een opdracht, of jezelf voorstellen bij een overdracht, kan doen in het functioneren van een team. ‘Het loopt nu gewoon lekkerder’ was een veelgehoorde uitspraak.