Victorie voor Victoria!

In januari 2017 heb ik als communicatietrainer mede-getraind in het Westfriesgasthuis. De training acute situaties was een programma van Medsim waar ik 2 dagen mee mocht werken.

De primeur voor deze training was de eerste inzet van Victoria, de bevallings-simulatiepop van Medsim en opvolgster van de Noëlle pop. Niet alleen waren het 2 mooie dagen met veel inzichten en actieve deelname van alle deelnemers, ook was het een gelegenheid om in de publiciteit te verschijnen. Op één van mijn trainingsdagen was een fotograaf en journalist aanwezig om onderstaande reportage te maken (via).

Victoria bevalt vier keer per dag

30-1-2017

In het Westfriesgasthuis wordt druk geoefend met Victoria. Zij is de nieuwste simulatiepop waarmee verschillende soorten bevallingen kunnen worden getraind. Het Westfriesgasthuis is de eerste locatie in Nederland waarmee met haar wordt getraind.

Oefenen
“Geen bevalling is hetzelfde,” vertelt gynaecoloog Welmoed Wiltenburg. “De geboorte van een kind is een bijzonder en soms complex proces. Het is daarom belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de verschillende situaties rondom een bevalling. Dit doen we onder andere door veel te oefenen. En hoe dichter je met die oefening de praktijk kan benaderen, hoe beter natuurlijk. Daarom zijn we heel blij met de komst van Victoria. Ze lijkt zo echt dat een ambulanceverpleegkundige haar zelfs succes wenste met de rest van de training.”

Levensechte uitstraling
Victoria is een bevallingssimulator van Medsim, een simulatie- en trainingscentrum dat medische trainingen verzorgt. Skills Meducation is de leverancier van de bevallingssimulator. Victoria is de enige van haar soort in West-Europa. Directeur van Medsim Rob Steinweg: “Victoria is een voldragen moeder met realistische proporties waardoor ze een levensechte uitstraling heeft. Haar huid is soepel, ze kan bloeden, plassen, puffen, zuchten, trillen, bevallen, praten, aangeven waar ze pijn heeft en er kan zelfs een keizersnede op haar worden uitgevoerd. Het voordeel is dat een verloskundig team op deze wijze heel veilig en realistisch kan trainen. Het doel van deze trainingen is om de communicatie en samenwerking te verbeteren binnen de lange verloskundige keten. Een volgende stap naar samenwerking binnen de geboortezorg.”

Trainen met een team
Afgelopen week zijn er elke dag teams getraind. De teams bestaan uit verschillende hulpverleners, zoals verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgers en ambulanceverpleegkundigen. De hele dag krijgen ze in wisselende samenstelling te maken met Victoria en haar barensnood. Ondertussen kunnen de andere deelnemers meekijken met de training via een groot videoscherm in een andere ruimte. Zo wordt er tijdens en na afloop van de training geëvalueerd. De nadruk ligt vooral op de niet-technische vaardigheden. Er wordt gekeken naar gedrag, communicatie en samenwerking: Wat ging goed? Wat kan er beter?

Skills-centrum
De trainingen vinden plaats in het nieuwe Skills-centrum van het Westfriesgasthuis. Marieke Brandse, opleidingscoördinator: “Deze locatie is zo ingericht dat er allerlei verschillende medische situaties kunnen worden nagebootst. Nu gaat het dus om bevallingen, maar volgende week organiseren we bijvoorbeeld weer reanimatietrainingen. Alles is erop ingericht om medewerkers zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk.”